1 szazalek
2018. January 21.

Á l d á s ! B é k e s s é g !

Isten hozott a Sólyi Virtuális Református Egyházközség honlapján

istentisztelet
  readKezdőlap arrow Hírek arrow Gyülekezeti Hirek arrow Beszámoló az orgonakoncertről
 

Én világosságul jöttem a világba, hogy aki hisz énbennem, ne maradjon a sötétségben. (Jn12 46)

Legfrissebb irások ( Portál )
Legfrissebb hozzászólások ( Fórum )
Kezdőlap
Hírek
Hírolvasó
Programajánló
- - - - - - -
Írott prédikációk
Hallgatható prédikációk
- - - - - - -
Hitvallásunk
Gyülekezetünkről
Templomról és Sólyról
Biblia magyarázatok
Bibliai térképek
Eredményeink
- - - - - - -
Magyar Értékeink
Verstár
Értékmérő
Segitség
Irott predikációk --

 

 

 

 

Beszámoló az orgonakoncertről PDF Nyomtatás E-mail
2009. February 05.
2009 január 31.-én megrendezésre került egy jótékonysági orgonakoncert az 1000 éves sólyi templomunkért. A budapesti szabadság téri református gyülekezet rendelkezésünkre bocsátotta a Hazatérés templomát, Kosóczki Tamás bajai orgonaművész pedig színvonalas műsorával tette élvezetessé esténket.
 
Talán az előkészületekkel kezdeném a beszámolót. Már előző nap, pénteken megérkezett Tamás, hogy megismerkedjen a hangszerrel, kipróbálja, pontosan melyik regisztereket, hangszíneket fogja használni rajta. Izgatottan vártam, mi lesz az eredménye első találkozásuknak a hangszerrel. A református templomok között ez Budapest második legnagyobb orgonája, mégis különleges élettörténetet tudhat maga mögött. Ugyanis a háború alatt érkezett a templomba, és a szállítmányt, amelyben hozták, találat érte. Így egyes alkatrészeit csak ügyeskedve pótolták innen-onnan, és trombita helyett példáúl klarinét szól. Az idő vasfoga is megtette már rajta a maga dolgát, a hangverseny előtti rögtönzött felújítás, hangolás, amit nagyon szépen köszönünk, épp csak használható állapotba tudta hozni. Egyszóval vártam már Tamás hívását este, és megnyugodtam, amikor azt mondta: "megoldjuk".
 
A HírTv-nek és a nemzeti hírportáloknak is köszönhető, és a szabadság téri gyülekezet hirdetéseinek, hogy 100 fő körüli létszámban gyűltünk össze. Jó volt látni, hogy a cél, a mi kis elhanyagolt sorsú templomunk, és nemzetünk régi emlékeinek megőrzése ennyi embert tudott vonzani. És jó volt érezni, hogy vannak még művészek az országban, akik meg tudnak szólaltatni egy ilyen technikai és művészeti csodát, mint egy orgona. Valahol azt éreztem, a "nem láthatókból állt elő a látható". És azon gondolkodom, vajon mennyi nem látható kincsünk van még ebben az országban, amit érdemes láthatóvá tennünk, egymás számára, és néha önmagunk számára is, hogy érezzük, értékes a mi kis Magyarországunk, értékes a mi magyar Nemzetünk, mert tele van ilyen csodákkal, érdemes vigyáznunk rá.
 
Köszönjük minden közreműködőnek, hogy ez a koncert létrejöhetett. És köszönjük mindenkinek az adományát, a szabadság téri gyülekezetnek külön, hogy a termet biztosította és még 50 000Ft-al hozzá is járult ahhoz, hogy a templomunk egy kicsit előrébb haladjon a felújításban.
 
A koncerten készült fotók megtekinthetők: http://www.istentisztelet.net/cpg1410/thumbnails.php?album=31
 
 
Horváth Gabriella (la Mer)
 
< Előző   Következő >