1 szazalek
2018. January 21.

Á l d á s ! B é k e s s é g !

Isten hozott a Sólyi Virtuális Református Egyházközség honlapján

istentisztelet
  readKezdőlap
 

Én világosságul jöttem a világba, hogy aki hisz énbennem, ne maradjon a sötétségben. (Jn12 46)

Kezdőlap
Hírek
Programajánló
- - - - - - -
Írott prédikációk
Hallgatható prédikációk
- - - - - - -
Hitvallásunk
Gyülekezetünkről
Templomról és Sólyról
Biblia magyarázatok
Bibliai térképek
Eredményeink
- - - - - - -
Magyar Értékeink
Verstár
Értékmérő
Segitség
Irott predikációk --

 

 

 

 

Elkezdődött PDF Nyomtatás E-mail
2005. November 30.
Elkezdődött

Hosszas ígérgetések (1994 Csehák Judit, 1998 Pál Béla, 2002 Pál Béla) után sok-sok huzavona ellenére elkezdődött a Sólyi Református Templom helyreállításának első üteme.

Sokan nem hittek benne, hogy hazánk legöregebb magyar építésű falusi kistemploma belátható idõn belül megújul.

Sokan gondolták, hogy csak ha már leesnek a falképek és beszakad a tető, akkor fog törődni csak az ország vezetősége, I. István fogadalmi kápolnájával, Koppány és István csatájának egyetlen tárgyi emlékével.

A szentté avatott király talán hálából, talán engesztelésül építtette a kápolnát Isten dicsőségére és áldozatul egy nyertesen is sajnálni való ütközet emlékére.

A király akik saját nemzetére húzott kardot, nem emlékérmet veretett és nem díszes királyi bullában emlékezett meg errõl a győzelemről, hanem az Imádkozás helyévé tette azt a pár négyzetmétert, ahol hercegként, trónörökösként átélte a csatát.

Mi, akik szeretjük ezt a templomot, sokszor hallottuk a Koppányt ma is éltetők szájából, hogy bár csak dőlt volna össze az ellenség temploma, s válaszolni ma is csak azt tudjuk nekik: ez az a hely is egyben – ahol egy keresztyén király Isten bocsánatát kérte a kiontott testvéri vérért.

Úgy ünnepelni, hogy megalázzuk magunkat, hogy a dicsőség – hisz számára az volt – helyén Istennel szemben, saját kicsinységünket elismerő kápolnát építünk, csak a legnagyobb vezetőknek lehet sajátja.

Hívő embernek ma is úgy kell gondolnia a 997-ben történtekre, mint Istenítéletre, ahol nem a fegyverek ereje, hanem a Mindenható akarata döntötte el az Ország sorsát.

Ez a tökéletes helyszín arra, hogy - minden időben – kezet tudjon nyújtani magyar a magyarnak.

Ez kellene hogy legyen a magyarság egyik legfontosabb „szent helye” ahol, megláthatjuk saját vétkeinket, bocsánatot kérhetünk hibáinkért, és őszintén megbocsáthatunk ellenünk vétkező magyar véreinknek.

Elindult valami. Holnap felvonulnak a mesteremberek, december 8.-án jönnek a falkép és fa restaurátorok, elkezdődik a leletmentés és kivitelezés. Tavaszig lecserélődik a palatető, betonkoszorút kap a templom és talán a falat is sikerül szigetelni valamennyire. Hat milliós munka a százhat millióból. Töredék, de mégis valami.

Rajtunk, a mi döntésünkön múlik, hogy folytatódik-e. Sok apró dolog, kicsiny x-ek és keresztek, imára kulcsolt és dolgos munkáskezek, adományok és eltékozolni nem engedett állami pénzek sokasága fogja eldönteni, mikorra újul meg Sólyon a „Nemzet kápolnája”

 

Sóly, 2005. november 30.

 

Bikádi László Károly

Lelkész

www.istentisztelet.net

06/30-256-31- 69

 

 
< Előző   Következő >