1 szazalek
2018. January 21.

Á l d á s ! B é k e s s é g !

Isten hozott a Sólyi Virtuális Református Egyházközség honlapján

istentisztelet
  readKezdőlap
 

Én világosságul jöttem a világba, hogy aki hisz énbennem, ne maradjon a sötétségben. (Jn12 46)

Legfrissebb irások ( Portál )
Legfrissebb hozzászólások ( Fórum )
Kezdőlap
Hírek
Programajánló
- - - - - - -
Írott prédikációk
Hallgatható prédikációk
- - - - - - -
Hitvallásunk
Gyülekezetünkről
Templomról és Sólyról
Biblia magyarázatok
Bibliai térképek
Eredményeink
- - - - - - -
Magyar Értékeink
Verstár
Értékmérő
Segitség
Irott predikációk --

Elfelejtett jelszó?

 

 

 

 

RSS Hirszolgáltatás
Titokzatos halottak a sólyi templomban PDF Nyomtatás E-mail
2009. January 23.
Felnõttek csontvázait találták meg a Veszprém megyei Sóly református templomában. A lelet érdekessége, hogy a két holttestet közös sírba temették úgy, hogy az egyik átkarolja a másikat. Az is meglepõ, hogy a középkorban a halottakat általában kelet felé nézve tették a földbe, a két tetem pedig nyugati irányba fordul.

Rendkívüli leletnek nevezte a sólyi ásatok vezetõje a csütörtökön elõkerült csontvázakat. Rácz Miklós, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat kutatója elmondta: két felnõtt csontvázat találtak egy közös sírban.

Nemüket és azt, hogy mennyi idõsek lehettek még nem sikerült megállapítaniuk, a leleteket ugyanis még nem tárták fel teljesen. Az viszont már most látszik, hogy az egyik nem kinyújtott testtel fekszik, hanem az oldalán, felhúzott térddel, és átöleli a másikat.

Pedig így nem temetkeztek az 1600-as években - mondta a szakember. A másik különlegesség, ami szintén nem volt szokás a középkorban, hogy a pár nem keleti, hanem nyugati irányba fekszik. A régészek remélik, hogy miután antropológusok megvizsgálják a csontvázakat, választ kapnak kérdéseikre.

Tavaly novemberben padlófelújítás közben középkori gyereksírokat találtak a templomban. Késõbb egy idõre felfüggesztették az ásatásokat pénzhiány miatt, ám azt a napokban újrakezdték. Ekkor újabb gyermeksírok bukkantak elõ. A kutatók már azt érdekesnek tartották, hogy miért pont ide temették a gyerekeket, amikor az 1600-as években már volt saját temetõje a falunak.

 
< Előző   Következő >
2018. 1. 21, vasárnap, Ágnes napja . Holnap Vince nap lesz.
Keresztény-Nemzeti Társkereső

Társkeresö 1119 tag
Társkeresö

 
 
        
 


counter1

counter2
eXTReMe TrackerABAP Entwickler portrait